Bram Visser Fotografie

Profielfoto

Waarom een goede profielfoto goud waard is

Eigenlijk is deze vraag eenvoudig beantwoord.

Je krijgt namelijk geen tweede kans op een goede eerste indruk.

Zeker online wordt die indruk in een split second gemaakt en de keuze om verder te kijken of niet. Zakelijk gezien kan een goede profielfoto daarom het verschil maken tussen business of no business.

Nog een cliché: Een beeld zegt meer dan duizend woorden.

Waarom zou dat zijn denk je?

Mensen zijn op mensen gericht. Ook al wordt het vaak ontkend, mensen beoordelen mensen éérst op hun uiterlijk. Dat is een feit. Het eerste wat gezien en beoordeeld wordt is het gezicht en de ogen in het bijzonder. Het laat zien wat en wie je bent. Of je toegankelijk bent of niet. Vriendelijk of streng. Zachtaardig of hard, etc.

Zakelijk

Zeker als je de profielfoto voor een zakelijke omgeving gebruikt zoals voor een CV, LinkedIn of je website bijvoorbeeld is het aan te raden een professionele fotograaf in te huren. Dat kost natuurlijk wat,  maar dan ben je wel verzekerd dat al je kwaliteiten in één beeld gevangen en gezien worden.

Waar moet een goede profielfoto dan aan voldoen?

Uit den boze

Gekke bekkenfoto’s, selfies of uitgeknipte vakantiefoto’s zijn misschien wel leuk voor vrienden en bekenden, maar uit den boze voor zakelijke doeleinden.

Band

Het lijkt een open deur, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Bespreek daarom met de fotograaf wat de bedoeling is van je foto. Wat je wilt bereiken en hoe je de foto wilt inzetten. Geef voldoende achtergrondinformatie zodat de fotograaf weet met wie hij te maken heeft. Dat schept een band en maakt de eigenlijke shoot een stuk eenvoudiger en relaxter.

Neem de tijd

Stress heeft invloed op het verloop van de shoot en kan een negatief effect hebben op het eindresultaat.

Ontspan!

Je bent immers niet bij de dokter of de tandarts voor een nare behandeling.

Een professionele fotograaf zal je op je gemak stellen en je door het hele proces begeleiden.

Angst!

Door de kennismaking met de fotograaf ben je meestal wel gewend aan de omgeving, al hebben veel mensen gewoon angst voor de camera die eerst overwonnen moet worden. Het wordt een stuk gemakkelijker als je een actieve houding aanneemt. Dat pept op en zorgt ervoor dat je natuurlijker overkomt.

Kleding

Kleren maken niet alleen de man, maar ook de foto. Daarom verdient kleding die je draagt aandacht. Draag bij voorkeur kleding die lekker zit, die je bij je zakelijke omgeving ook draagt. Met of zonder stropdas, sjaal of andere accessoires. Op zich maakt het niet uit wat je draagt want een profielfoto gaat vooral om het gezicht en een stukje van het bovenlichaam. Belangrijk is wel dat donkere kleding op een donkere achtergrond de zichtbaarheid negatief kan beïnvloeden. Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde bij lichte kleding op een lichte achtergrond.

Een lichte strakke achtergrond wordt meestal toegepast omdat een dergelijke profielfoto op meerdere achtergronden en media gebruikt kan worden. Zolang er maar voldoende contrast is tussen voor-en achtergrond is het goed.

Kapsel en make up

Ook hier geldt overdaad schaadt. Het verdient ook hier aanbeveling om gewoon te doen wat je gewend bent te doen. Overdrijven hoeft niet, want de camera ziet alles.

Ook een overdreven door de zonnebank gebruinde huid.

Lach!

Niet schaterlachen natuurlijk, maar een vriendelijke uitnodigende lach om de lippen ziet er ontwapenend uit en maakt je toegankelijker dan met een uitgestreken gezicht.

Kijk recht in de camera

Zoals eerder al opgemerkt is het eerste wat gezocht en gezien wordt de ogen. Ze verraden min of meer je ziel en intenties. Een zonnebril kan dus niet omdat het, tenzij het onderdeel uitmaakt van je gevestigde imago, je gezicht verbergt en onherkenbaar maakt.

Belichting en helderheid

Het is natuurlijk aan de fotograaf om de technisch van belang zijnde zaken in het oog te houden. Denk hierbij aan de belichting, helderheid en de compositie. Ga er gerust van uit dat dat wel goed zit. Meestal worden er meerdere foto’s gemaakt vanuit verschillende standpunten en posities. Uiteindelijk ben jij zelf degene die uit een voorselectie een keuze maakt.

Onvolkomenheden

Heb je onvolkomenheden in het gezicht door een scheerwondje, sproetje of een pukkeltje wat er niet hoort, geen nood. In de nabewerking zal de fotograaf deze op de foto vakkundig verwijderen.

Conclusie

Met een door een professionele fotograaf gemaakte profielfoto kom je gewoon beter in beeld. Dat kan je wel stellen als je ziet wat er allemaal bij komt kijken om tot een perfect resultaat te komen.

Business

Wist je dat profielfoto’s van collega’s, medewerkers of partners op een zakelijke website het vertrouwen en de betrouwbaarheid van je organisatie een ongekende boost geeft?

Het is dus meer dan de moeite en de investering waard om professioneel over te komen door vakkundig gemaakte profielfoto’s, ergo ze zijn goud waard!

Maak een afspraak voor een profielfoto shoot in onze studio of  incompany

Bram Visser

Master Photographer

Logo Bram Visser fotografie